woensdag 26 januari 2011

"Ami... Waar komt die naam eigenlijk vandaan?"

De speurtocht naar een geschikte naam voor je kind is voor veel ouders moeilijk, maar is ook leuk natuurlijk (tenzij de tijd echt begint te dringen). Toen we na de 20 weken echo wisten dat we een zoon kregen konden we het lijstje met mogelijke meisjesnamen dus weggooien en werd de keuze teruggebracht tot een stuk of 5 jongensnamen. Waarvan na lang wikken en wegen 'Ami' dus de uiteindelijke winnaar is geworden. Nog even voor de goede orde: je spreekt het uit als "αmi." - dus met een 'a' als in 'baard' en een 'i' als in 'ski'. Of je denkt aan bami, salami of tsunami en dan zonder de b, sal of tsun. Makkelijk toch? Het is in ieder geval geen Amy, Ammi of Arie.
Maar goed, we krijgen dus geregeld de vraag: "waar komt de naam Ami vandaan en wat betekent het?". Er is maar 1 andere Ami waar we het bestaan van kennen, en dat is deze meneer:


Hij heet Ami James en is de eigenaar van de Love Hate Tattoo Studio in Miami (bekend geworden door het programma Miami Ink op Discovery Channel). In een aflevering legt hij zelf uit dat Ami een Israëlische naam is en dat het 'mijn volk' betekent. Daarnaast is het natuurlijk ook het Franse woord voor 'vriend' en is het gewoon een mooie naam ;-) Helemaal met Ami's tweede naam Joe erachter, wat weer een verwijzing is naar Claudia's vader, die als tweede naam Jozef had. En ook naar het geweldige boek 'Joe Speedboot' van Tommy Wieringa, het nummer 'Hey Joe' van Jimi Hendrix en de acteurs Joe Pantoliano en Joe Pesci.

Zo, weet u dat ook weer.

2 opmerkingen:

  1. Onze zoon heet ook Ami en (heel toevallig) ook vernoemd naar Ami James, verder hadden wij deze naam ook nog nooit gehoord, en veel mensen spreken het ook uit als Amy (super irritant als zeg ik het zelf)

    BeantwoordenVerwijderen